ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РЕГИОНА
РЕГИОНЪТ

КАКВО МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ В БЛИЗОСТ

ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Троянският ставропигиален манастир “Успение Богородично” лежи около 10 км. югоизточно от стария балкански град Троян в полите на Стара Планина. Построен на около 400 м. надморско равнище, най-големият манастир в Балкана е ограден от красиви гори и р.Черни Осъм, която придава на мястото допълнителна привлекателност. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.

КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

По своята същност Крушунските водопади са най-голямата травертинова каскада в България. Разположено в изключително карстова област, село Крушуна попада в източния край на Деветашкото плато. Именно там се намира и местността “Маарата”, в която попадат и водопадите. Буквално преведена думата “Маара” означава “пещера”.

КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ

КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ

Къкринското ханче е едно от най-известните места, свързани с революционните дейности за освобождение на България. За жалост, славата му не е добра, тъй като е последната спирка в живота на Апостола на свободата Васил Левски. Постройката е била стара къщичка, която е преустроена от Българския централен революционен комитет в място, където да се организират заседания на местния революционен комитет, както и да служи за подслон на странстващите радетели за свобода.

ПЕЩЕРАТА СЪЕВА ДУПКА

ПЕЩЕРАТА СЪЕВА ДУПКА

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. Намира се до село Брестница, Ловешка област. Името й идва от братята близнаци Съю и Сею, които са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество.

БЕКЛЕМЕТО

БЕКЛЕМЕТО

Троянският проход (известен също като Беклемето) е планински проход в западната част на Троянско-Калоферски дял на Стара планина с височина 1526 м. През него минава шосе, сред най-високите в Стара планина, което свързва село Кърнаре (Южна България) с град Троян (Северна България). Има множество остри завои. Гледката е невероятна.

РИМСКА КРЕПОСТ СОСТРА

РИМСКА КРЕПОСТ СОСТРА

Состра е древна римска крепост, която се намира в землището на село Ломец, на около 16 км от Троян. Крепостта е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна. В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии, свързващи провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до Филипополис (днешен Пловдив).

Загубеното злато може да се намери, но загубеното време - не.
не се колебайте да ни потърсите

ЗА КОНТАКТИ


Телефон за връзка: 0670 61616

Адрес: с.Бели Осъм, общ.Троян, обл.Ловеч

И-мейл: v.detelini@abv.bg